Archive for category Uncategorized

Böcker om livet i förorten

Även om Rosengård ligger väldigt centralt i Malmö kan den jämföras med andra förorter i svenska storstadsregioner. Jag tycker att alla borde läsa mer och se filmer som handlar om livet i förorten så att folk i innerstaden eller villaområden kan få en bättre förståelse för hur det är att bo i ett område som många ser ner på. För tillfället läser jag om Noora Skam, en väldigt bra bok men det handlar inte så mycket om förorter i den. Istället kan jag tipsa om Ingenbarnsland, som utspelar sig i Gårdsten, en förort till Göteborg. Givetvis borde alla även läsa Ett annat Rosengård. Trots att många böcker om förorter handlar om misär och fattigdom vill jag lyfta upp det fina med förorterna, som gemenskapen och mångkulturen. Jag kanske helt enkelt borde skriva en bok om det med lite extra fokus på just Malmö och Rosengård.

Säkerheten i Rosengård

Det är mycket hemska saker som händer i Rosengård nu för tiden. Skottlossningar, bilar som brinner och rån i butiker. Personligen är jag ändå inte rädd tack vare den fantastiska gemenskap som ändå finns. Media lyfter gärna dessa fruktansvärda saker men glömmer hur många vi är som lever vårt liv här utan att vara utsatta.

En gata i mörker

Konst i Rosengård

Jag köpte lite konstnärsmaterial härom dagen och började då tänka på vikten av konst och kultur i samhället. Vi har ju många museer, offentliga konstverk, bibliotek och mycket mer, men frågan är var de flesta sådana är belägna? Förmodligen i finare delar eller åtminstone en stads centrala delar. Det här är synd, då fler kultur- och konsthus borde finnas i städernas förorter och i delar av staden som inte är så högt ställda ur ett socioekonomiskt perspektiv. Ta Rosengård till exempel, här finns visserligen en hel del offentlig konst, men ett konstmuseum tror jag också skulle göra susen. Det här har varit uppe på den politiska agendan under 2018, men frågan är hur det kommer bli i slutändan? Tyvärr har ju politiker en tendens att ”glömma bort” förorter och lägre samhällsklasser, men vi för hålla tummarna för att de tar tag i detta!

Tavlor i svartvitt
Person som betraktar konst

Kryddig och välsmakande gryta

I dag var det en stressig dag på jobbet och jag hann faktiskt inte ens äta lunch. Jag var milt sagt utsvulten när jag närmade mig hemmet. Innan jag gick in hemma blev jag stående i trappuppgången och insöp ljuvliga dofter som spred sig. När grannens dörr öppnades skämdes jag lite men hon förstod nog vad jag gjorde så jag blev inbjuden på middag! Det är det fantastiska med området Rosengård. Här bjuder man gärna in grannen till mat utan att ha planerat det. Den vitlöksdoftande grytan med lammkött, grönsaker och kryddat ris smakade fantastiskt!

Vitlök, ingefära, tomater och kryddörter

Den ekonomiska situationen i Rosengård

Som ni vet brinner jag verkligen för Rosengård. Jag hade viljat se saker förändras mer till det positiva, speciellt vad det gäller utomståendes syn på vår stadsdel. Tyvärr är det ju så att många som lever här har skulder och problem med ekonomin, samtidigt som deras situation verkligen skulle kunna förbättras av ett lån. Har man bara något kapital kan man ta.ex starta ett eget litet företag, och om det är något jag ser här så är det att det finns passion. Många lån- och kreditgivare tar upplysningar som kan göra lån svårt att få igenom, men t.ex här är en sida som man kan ansöka på utan UC.

Många bäckar små

Starta företagsskola i Rosengård

Trots att Rosengård har ett så dåligt rykte så ser jag så mycket talang och potential i området, och i människorna som bor här, varje dag. Det finns så mycket uppfinningsrikedom och gå-på-anda här. Det har fått mig att fundera på vad man skulle kunna göra för att kanalisera den positiva energin för att bygga något bra. Det finns till exempel potential för så många bra företag här i Rosengård, det är bara kunskap och startkapital som fattas egentligen. En idé jag har är att starta någon form av företagsskola där personer med affärsidéer kan lära sig om processen att starta eget och om praktiska saker om hur man till exempel kan få ett företagslån. Om fler företag hade startats i Rosengård tror jag att området både hade fått ett socialt och ett ekonomiskt lyft, och ett bättre rykte dessutom.

Bästa servicen finns i Rosengård

I veckan var det dags för bilbesiktning, för mig är det alltid lite pirrigt. Jag kan inte påstå att bilar är mitt största intresse, men däremot tycker jag om när allting fungerar som det ska. Några dagar innan besiktningen började jag dock att höra ett märkligt skrammel runt avgasröret. Skramlandet gjorde att jag valde att åka in till verkstaden här i Rosengård innan besiktningen, det är onödigt att behöva göra en ombesiktning om man vet att något på bilen inte fungerar. Bilverkstäderna här i Rosengård är dessutom så bra! De ger en riktigt bra service och kan alltid sin sak. De började med att kolla motorn, därefter halterna från avgasröret och kunde då konstatera att något inte var som det skulle med bilens katalysator utan behövde bytas ut. Det är inte billigt med en ny del, men det gick bra tack vare vår bilservice här som beställde en ny på nätet. Efter bara några dagar kom den här katalysatorn med rätt modell till bilverkstaden och de bytte ut den snabbt. Bilbesiktningen gick därefter bra! Så tack till Rosengårds bilservice.

Viktigt med bra katalysator

Från värme till annan värme

Imorgon så bär det av på till Spanien och Mallis! Det känns nästan som att man kastar pengarna i sjön när man åker utomlands eftersom det har varit minst lika varmt i Sverige. Men när vi bokade resan så låg det ju fortfarande snö på sina ställen här i Rosengård. Hur som helst så är det ju alltid skönt att komma bort lite så man slipper alla vardagssysslor som att handla, tvätta, städa och laga mat och sådant. Från och med i morgon kommer det bara att vara öl, bläckfisk, glass, sol, bad och siesta. Det är ju så man ska ha det på semestern eller hur? Ha ha, funderar allvarligt på att googla ”ett hus Spanien” och se om man skulle ta och göra en investering när man ändå är där. Men antar att jag måste packa färdigt först så det är klart i alla fall.

Utsikt från en solstol på stranden

När räddaren är en killen med AC

Jag hittat en sista minuten flygbiljett till Mallorca, behöver lite paus från mitt liv i Sverige. En skillnad mellan Sverige och Spanien som jag har funderat över är att när det är varmt i Spanien är det inte är ovanligt att man går in i affärer för att kyla ner sig när det är varmt och nästan alla har AC hemma. I Sverige är det nästan bara när man åker bil som man kan kyla ner sig under en värmebölja. För ett tag sedan var det en sådan där dag när jag hade en massa ärenden. Räddningen den dagen var kompisen som kom och hämtade mig i sin nya bil och jag kunde köra AC:n på högvarv. För övrigt är det en bil som är ganska häftig att ibland få joyridea lite i med tunga högtalare, låga säten och ett sportluftsfilter som skapar riktigt mäktigt motorljud.

En kille i bil med AC
Flygplan landar i Sverige

Skapa harmoni genom inredning.

riktigt snygg den här fåtöljen som jag hittade. Den skulle passa så bra hemma hos mig. Att sitta i den efter en härligt lång middag och dricka en kopp mynta te skulle vara charmigt. Jag trivs verkligen med att göra fint hemma och göra om. Just nu känner jag att det ger mig energi att titta runt på sidor efter inredning och nya möbler. Just den här tycker jag väldigt mycket om och hittar en hel del saker jag skulle vilja ha. Jag får nog sätta mig och fundera över hur jag vill ha det så jag får en röd tråd genom hela hemmet. Jag gillar ju mycket färg och form och det passar bra till mig och mina vänner. Jag tycker de har mycket fint på sidan som man känner att man bara måste ha. Läste lite om det och dem har bra rykte angående leverans och annat också. Det är viktigt för mig när jag ska beställa något.